Slimmer op de markt dankzij data

Slimmer op de markt dankzij data

Orange Power Systems levert slimme en innovatieve boven- en ondergrondse stroomvoorzieningen die bijdragen aan de verduurzaming van markten en evenementen. Dat doen zij met het platform van Involtum. Sjors van de Zanden, technisch specialist, Orange Power Systems, vertelt in deze blog welke rol hij ziet weggelegd voor data in de wereld van markt-, evenementen- en sportveldenstroom.

Transparantie

Zoals ik al schreef in mijn vorige blog, zijn onze ervaringen met het platform van Involtum heel goed. Aangezien een gebruiker zich eerst door middel van de app moet registreren, kunnen zaken goed en correct worden geregistreerd. Dat draagt bij aan de veiligheid, maar ook aan het soepel verlopen van de processen. Een gebruiker weet vooraf wat de kosten per kilowattuur zijn en wat het starttarief is. Die transparantie is heel belangrijk voor zowel de gebruiker als de gemeente. Een gebruiker betaalt nooit meer dan wat hij of zij gebruikt. Vroeger betaalde een groenteboer voor het gebruik van drie gloeilampjes evenveel als de kippenboer die zijn grillapparatuur op het stroomnetwerk aansloot. Dat is nu verleden tijd. De gebruiker wordt periodiek gefactureerd voor de daadwerkelijk verbruikte stroom. Zo ontzorgen wij ook de gemeenten bij de exploitatie van markt- en evenementenkasten.

Ondernemers een stap verder brengen

Bovendien geeft deze unieke combinatie ons ook inzicht. Want onze bedoeling is niet alleen het leveren van een kastje dat stroom levert, maar met de data die we met die elektrakast verzamelen, kunnen we de ondernemer ook echt een stap verder brengen. Door data uit het systeem te halen, kunnen we op een gegeven moment zien dat bepaalde apparatuur aan het verslijten is. Neem bijvoorbeeld een bepaalde motor. Als die zo’n 15 jaar oud is en begint te verslijten, dan treedt er vervuiling op. Dat merk je niet alleen doordat de motor warmer wordt, maar dat kunnen wij ook aan de data binnen het platform zien. Dit kunnen we dan terugkoppelen aan de marktkoopman of -vrouw: de performance van je apparatuur gaat achteruit, laat het even nakijken. Zo kun je mensen al waarschuwen voordat er uitval optreedt, en dat is voor iedereen belangrijk, want niets zo vervelend als uitval van stroom. Bovendien kost een verouderde installatie zo’n ondernemer geld. Door met energiezuiniger apparaten te werken, verdienen ze hun investering in een paar jaar terug. Op die manier kunnen we echt iets extra’s doen, behalve elektrakasten aan- en uitzetten en een rekening sturen. Dat alleen is al heel slim, maar het is natuurlijk mooi als je een stap verder kan zetten en een zodanige bijdrage kunt leveren zodat ondernemers niet stilvallen.

Win-win

Wij zijn dan ook regelmatig te vinden op markten waar gebruik wordt gemaakt van onze intelligente marktkasten. Wij helpen ondernemers als ze met ons systeem willen starten. De eerste paar markten zijn we aanwezig om het hele traject van a tot z te begeleiden. De ondernemers kunnen leren van onze data, maar wij kunnen ook leren van hen. Een echte win-win-situatie.

Meer weten?

Interesse in de innovatieve boven- en ondergrondse stroomvoorzieningen van Orange Power Systems, in combinatie met het slimme platform van Involtum? Neem contact op met Orange Power Systems of met Involtum.

nl_NLDutch