PLCnext Technology: een nieuwe benadering van industriële automatisering

PLCnext Technology: een nieuwe, open benadering van industriële automatisering

Phoenix Contact lanceerde onlangs de PLCnext Technology: een oplossing met de betrouwbaarheid van een PLC, maar met de flexibiliteit van een smart device. Hugo Van Rillaer, projectmanager bij Phoenix Contact, wereldwijd marktleider en innovator op het gebied van de elektrotechniek, vertelt in deze blog over de mogelijkheden die dit biedt voor de industriële automatisering.

Open platform

De klassieke Programmable Logic Controller bewijst al meer dan 50 jaar zijn dienst in de wereld van industriële automatisering. Het is dan ook een speciaal voor deze branche ontwikkelde, uiterst robuuste en betrouwbare oplossing. Maar een dergelijke klassieke sturing past niet meer in de wereld van IoT en smart solutions. Vandaag de dag is het nodig op een andere manier te communiceren. Daarom hebben we in 2017 een nieuw platform ontwikkeld: PLCnext Technology: een open platform, dat niet gebonden is aan een fabrikant, programmeertaal of cloud. Het combineert de betrouwbaarheid van een PLC met de flexibiliteit van een smart device. Met de klassieke PLC konden alleen bepaalde standaard PLC-programmeertalen gebruikt worden, talen die de afgestudeerden van vandaag de dag steeds minder beheersen. Met de moderne oplossing kunnen programmeurs werken met hun favoriete programmeertaal, en ze kunnen zelfs aan de slag met open-source software of apps. Doordat er gewerkt wordt in de cloud en hedendaagse en toekomstige communicatiestandaarden en open interfaces gebruikt worden, is het koppelen van oplossingen aan elk netwerk heel eenvoudig geworden.

Involtum & PLCnext technology

De openheid en connectiviteit, de verschillende programmeertalen en het Linux-besturingssysteem van de controller, dat past perfect bij de Walstroomkast en het Involtum-platform. Eind 2019 onderzocht Dries van Laerhoven, in zijn masterproefscriptie ‘Analyse en ontwerp van een laagspanningsvoedingspunt’, een mogelijke innovatie van de Walstroomkast van Involtum op basis van het nieuwe platform. Inmiddels is Dries al enige tijd in dienst als Technical Support Engineer PLC Technologies bij Phoenix Contact in België, en brengt op die manier zijn thesis in de praktijk. Hij doet de technische support van die nieuwe controller, waar we heel veel van verwachten, niet alleen op gebied van Walstroom maar ook op andere gebieden. Dankzij die openheid van het platform zijn de mogelijkheden ongekend. Als er morgen een nieuwe cloud komt, weet ik zeker dat we daarmee kunnen communiceren, maar ook alles wat twintig jaar geleden al door ons ontwikkeld werd is nog steeds compatibel.

Veiligheid hoog in het vaandel

Ondanks dat het platform open is, is het volledig veilig. Een PLC mag natuurlijk niet gehackt worden. Veiligheid vandaag de dag is een continu proces: wat vandaag veilig is, kan morgen voor een lek zorgen. Het is een continu proces om mogelijke lekken dicht te timmeren volgens de regels van de kunst. Onze PLC voldoet by design aan de veiligheidsnormen van IEC62443, dat wil zeggen dat de controller niet alleen een firewall in zich draagt en zo bepaalde aanvallen tegenhoudt, maar dat betekent ook dat de firmware, de programmering, de handleiding op een veilige manier behandeld worden.

The sky is the limit

We zijn in 2017 met dit nieuwe platform gestart, inmiddels is het enorm aan het boomen. We leren elke dag nog bij, zien mogelijkheden in markten waar we vroeger helemaal niet aan dachten. Niets lijkt onmogelijk, het is eigenlijk puur een kwestie van de juiste componenten bij elkaar zoeken. Als ik terugdenk hoeveel moeite we vroeger met de klassieke PLC moesten doen om bijvoorbeeld een sms of email te versturen, dat is nu een fluitje van een cent. In de PLCnext Store staan inmiddels al talloze apps, die van Involtum wordt daar op korte termijn aan toegevoegd. Het is een kwestie van zoeken naar de gewenste app, klikken en het staat op de controller. En door het open karakter is onze levende community ook heel belangrijk, met oplossingen en ideeën om te ontwikkelen. Ook voor mij gaat er een nieuwe wereld open. Ik werk inmiddels 31 jaar voor Phoenix Contact, en heb de hele evolutie meegemaakt, maar wat er laatste jaren op ons afkomt is enorm boeiend. Daar hebben we het laatste nog niet van gezien.

Nieuwsgierig?

Wil je eens verder praten over de Walstroomkast of over een van de andere slimme diensten van Involtum? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

nl_NLDutch