Online slimme wasmachines van Miele en Involtum

Online slimme wasmachines van Miele en Involtum

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Nieuws

Sinds de geboorte van Walstroom is ons platform steeds veelzijdiger en modulairder gemaakt en verder geprofessionaliseerd. Zo hebben we nu ook een digitale oplossing voor zelfbedieningswasruimtes. Niet alleen kunnen hiermee de wasmachines en -drogers betaald worden, de machines geven ook door welk programma er draait, hoe hard de trommel draait en of het stoffilter al gereinigd moet worden. Online wordt alles veel slimmer. Jorrit Boereboom, onze chief technology officer, vertelt hoe dat werkt.

Analoog betaalsignaal

De vraag naar betaalde wasbeurten bestaat al heel lang. In de VS verschenen de eerste ‘laundrettes’ begin jaren ’30, in Nederland openden de eerste zogenaamde wassalons rond 1950. Van oudsher werkten de wasmachines en drogers op analoge muntjesautomaten: muntje in de betaalautomaat, programma kiezen en wachten maar! Is de machine klaar, dan kan de was eruit worden gehaald en wacht de machine op het volgende betaalsignaal van de muntjesautomaat. Bij de meeste betaalde machines werkt dit nog steeds zo. Maar tegenwoordig kan dit veel beter.

Digitale oplossing

Met ons slimme platform kun je voorzieningen schakelen en afrekenen in de openbare ruimte. Dat begon met stroompunten en waterkranen, en nu komen complete apparaten online. Voor partner Miele Professional ontwikkelden we de appWash Miele: de digitale oplossing voor zelfbedieningswasruimtes in flatgebouwen, studentenhuizen, campings en andere omgevingen. Zo hebben we de analoge was- en droogmachines van Miele online gebracht.

Nieuwe generatie (was)machines

Met de nieuwe generatie was- en droogmachines van Miele gaan we nog een stapje verder. Doordat de machines een beveiligde internetaansluiting hebben, kunnen we niet alleen een digitaal betaalsignaal naar de machine sturen, we kunnen ook het gehele digitale systeem uitlezen. Welk wasprogramma is gekozen, is de deur van de machine dicht, hoever is het programma, hoe hard draait de trommel, is de temperatuur correct, is het stoffilter vol, loopt het water goed weg, is de stroomvoorziening in orde? Je kunt het zo gek niet bedenken, of we kunnen het uit de machine halen. Dit maakt volledig online ‘assetmanagement’ van de machine mogelijk. De belangrijkste vraag is nu eigenlijk: welke informatie is relevant voor de beheerder en gebruiker?

Met de wasmand naar kantoor

Op dit moment zijn we de toepassingen aan het doortesten in onze testruimte op kantoor. We hebben een speciale router laten ontwikkelen met daarin een modem en zo’n tien aansluitingen voor wasmachines. Onze eerste testmachine had ik zelf al om zeep geholpen door het apparaat te gebruiken op een manier die niet voorzien was. Een leerproces voor ons, maar ook voor Miele, die deze nieuwe wasmachines nog maar recent hebben uitgebracht. Over een paar maanden gaan we live met de eerste wasserettes in Rotterdam, op loopafstand van ons kantoor. We hebben een gebruikersgroep ingericht die het systeem gaat ‘stresstesten’, want net als bij de muntjesautomaten zullen mensen altijd proberen het systeem te omzeilen of overbelasten. Daarnaast gaan we de gebruikers en beheerders vragen om feedback. Welke informatie is waardevol en wat is over the top? Op basis van die input gaan we het platform en de app door ontwikkelen.

And next

Vanzelfsprekend zijn slimme wasmachines voor ons nog maar het begin. Onze ervaringen en functionaliteiten zijn ook goed toepasbaar zijn voor een nieuwe manier van assetmanagement van onze stroomvoorzieningen. De stroomkasten die verbonden zijn met het Involtum-platform worden ook steeds slimmer en er komt meer data beschikbaar waarmee we ook weer slimme dingen kunnen doen. Kijk maar eens naar de ontwikkelingen bij Tesla. Zoals Van Kooten & De Bie in de jaren 80 al zongen in het lied Mooier Dan De Jouwe: ‘Mijn auto rijdt eens per jaar vanzelf naar de garage’. En zo is het.

Nieuwsgierig?

Benieuwd wat de slimme diensten van Involtum voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie. We denken graag met je mee.