Elektrisch koelen helpt stikstof verminderen

Elektrisch koelen helpt stikstof verminderen

De stikstofproblematiek zorgt voor heel wat hoofdbrekens. Gemeenten zijn naarstig op zoek naar mogelijkheden om uitstoot van onder andere stikstof te verminderen om zo nieuwe bouwprojecten toch te kunnen uitvoeren. Hans Bevers van Involtum en Eelco den Boer van CE Delft, vertellen in dit artikel hoe het vervangen van dieselgeneratoren door elektrisch koelen een stap in de goede richting kan zijn.

Hans Bevers, medeoprichter van Involtum: ‘Auto’s mogen minder hard rijden, boerderijen moeten aan de luchtwassers en ook de industrie en de bouw moeten zorgen dat ze minder stikstof gaan uitstoten. Maar massa’s koelvoertuigen, die bevoorrading verzorgen in en rondom de stad en bij koelcentra, rijden nog steeds rond met een lawaaiige en vervuilende koelunit die door een ingebouwd dieselaggregaat van stroom wordt voorzien.’

Zowel grote absolute als procentuele besparing op uitstoot

‘Elektrisch koelen, als alternatief voor de dieselgenerator, kan de stikstofuitstoot voor wagens met grote koelunits met 45 gram per uur verminderen. Een besparing van 93 procent ten opzichte van de conventionele on-board dieselaggregator’, zegt Eelco den Boer, een van de auteurs van het rapport Electrical Trailer Cooling during Rest Periods. ‘Voor CO2 ligt deze besparing op zeventig procent en voor fijnstof ligt het zelfs op 96 procent. De keuze voor elektrisch koelen betekent dus zowel een grote absolute als procentuele besparing op de uitstoot van schadelijke stoffen en geluid.’

Mooie compensatiemaatregel

‘Wij zien hier een mogelijkheid voor gemeenten om de stikstofuitstoot substantieel te verminderen door NomadPower-stroompunten te plaatsen op laad- en losplaatsen en parkeerplaatsen. Dit kan op bedrijfsterreinen bij grote distributie- en koelcentra, maar ook in de binnenstad, op kleinere parkeerplekken of marktpleinen. Deze emissiereductie kan worden ingezet als compensatiemaatregel voor nieuwbouwprojecten’, aldus Hans. ‘Voor elke uitgespaarde gram stikstof kan tot wel vier kilometer met een Euro 6-vrachtauto gereden worden, afhankelijk van het type weg. Dus voor een paar uur laden kan je een grote betonmixer op een nieuwbouwproject heel wat ritten laten maken.’

Nieuwsgierig?

Wij denken graag met gemeenten mee over oplossingen voor het stikstofprobleem. Wij denken dat elektrisch laden een interessante bijdrage kan leveren en praten graag met je verder om deze toepassing verder uit te diepen. Neem gerust contact met ons op.

Geef een reactie