Drie tips voor een succesvolle seizoensopening van de jachthaven
Jachthaven

Drie tips voor een succesvolle seizoensopening van de jachthaven

  • Post Author:
  • Post Category:Nieuws

Het voorjaar was er dit jaar al vroeg bij. En er is geen enkele reden om ook voor 2019 niet opnieuw een prachtig voorjaar en zomer te verwachten. In Nederland betekent dat een uittocht naar het water en volle aanlegsteigers in de havens. In april is officieel de seizoensstart van de vele havens. Voor veel gemeenten en havenautoriteiten gelijk een goede reden om de haven nog even goed onder de loep te nemen, want als het eenmaal zomer is valt er weinig meer aan te veranderen. Wij maakten een overzicht van drie handige tips om je vaarseizoen bij voorbaat te doen slagen.

1. Laat je installaties keuren

Het is typisch zo’n punt dat er nog wel eens doorheen glipt. Alle havens in Nederland zijn voorzien van meerdere installaties die cruciaal zijn voor het functioneren. Het komt voor dat zo’n installatie wordt aangelegd en vervolgens wordt vergeten dat deze na tien tot vijftien jaar een keuring moet krijgen. Daarbij wordt vooral gekeken of de machine nog voldoet aan de NEN-norm (Nederlandse Norm). Belangrijker nog dan dit certificaat is dat je met een keuring voor de opening van je haven een stuk beter verzekerd bent van een storingsvrij vaarseizoen.

2. ‘Vergroen’ je haven

Nederland is een klein land met veel havens. Ongemerkt ontstaat hierdoor een behoorlijke onderlinge concurrentie. Dit leidt er weer toe dat veel gemeenten een laag liggeld vragen en vervolgens zo gastvrij mogelijk willen zijn, ook qua voorzieningen. En dat is logisch want varende toeristen binnen je stad of dorp zijn goed voor de lokale economie.

Tegelijkertijd ontstaat bij sommige gasten het idee dat ongeveer alles gratis moet zijn: het gebruik van stroom en water en het achterlaten van soms grote hoeveelheden (zwerf)afval. Dit botst natuurlijk met het beleid van veel gemeenten om hun gemeente te vergroenen en minder CO2 uit te stoten. Juist door goed na te denken over welke diensten je wel en niet belast en tegen welk tarief, kun je hierop sturen.

3. Automatisering

Om de kosten laag te houden, maar wel een goed overzicht te houden over je installaties en stroom- en waterpunten, kan automatisering een helpende hand bieden. Met AanUit.net van Involtum is het mogelijk om gasten via een app te laten betalen voor hun stroom en water. Hiermee betalen ze direct voor het gebruik, waarmee je misbruik kunt voorkomen. Bovendien scheelt het veel beheer, aangezien de havenbezoekers alles zelf kunnen regelen. Ook als het gaat om afval is met automatisering makkelijk een oplossing te bieden. Bijvoorbeeld door het na het betalen van het liggeld een code af te geven waarmee gebruik kan worden gemaakt van de afvalcontainer.

Involtum

Wil je meer weten over de mogelijkheden van AanUit.net voor jouw haven? Of ben je op zoek naar een technologische oplossing voor het beheren van één of meerdere stadsdiensten? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee.